Top 3 Biljke Za Smirenje

Top 3 Biljke Za Smirenje

Top 3 Biljke Za Smirenje

U ovo stresno doba pandemije i onda još za neke od nas i potresa, jedva da možemo ostati prisebni. Čak i oni najhrabriji i staloženiji od nas više se ne osjećaju tako sigurno i samouvjereno. Većina nas osjeća se kao da smo na rubu živčanog sloma ili ga već imamo. I sama upadnem u takvno stanje često u zadnje vrijeme, ali sam odlučila potražiti pomoć od ljekovitog bilja. U ovom članku podijelit ću s vama svoje 3 najdraže biljke koje mi pomažu da ostanem kolko-tolko emotivno i psihički stabilna za vrijeme tolikog stresa. Nadam se da će i vama biti od pomoći!

Valerijana

Možda su neki od vas i čuli za ovu biljku jer je dosta raširena na našem podneblju. Poznta je i pod drugim imenima, najpoznatija su macina trava i odoljen (lat. Valeriana officinalis).  Valerijana je bila poznata još i u antičko doba od kuda i potječe naziv valerijana iz latinskog jezika valere što znači biti zdrav. Jer baš kako i izreka iz tog doba kaže “U zdravom tijelu, zdrav duh” tako vrijedi i u suprotnom smjeru. Ako imamo zdrav duh (emocije i misli) i naše tijelo će biti zdravije. Tradicionalno se valerijana koristi za smirenje, insomniju, protiv spazama mišića, glavobolja, bolova, šoka, PTSP, napadaja panike, straha i dr. Ova biljka prirodni je analgetik, antidepresiv, antispazmatik, diuretik i sedativ. Drugim riječima, opušta nas kad smo napeti i pod stresom. Cijela biljka je ljekovita, ali najviše ljekovitih svojstava pronalazimo u korijenu koji je poznat i kao “droga za mačke” jer mu mačke ne mogu odoljeti.

Način konzumacije

Može se konzumirati u obliku čaja, tinkture ili praha. Za pripremu čaja možete staviti 1 jušnu žlicu sušene valerijane na pola litre vode. U posudu stavite čaj i prelijte s vrućom vodom. Poklopite i pusitite da se ohladi na sobnu temeperaturu. Procijedite i uživajte. Preporuča se konzumacija na redovnoj bazi kako bi razine stresa bile pod kontrolom. Najbolje je konzumirati 1 šalicu ujutro i navečer, a još bolje je i pijuckati čaj kroz dan.

Tinktura: Možete kupiti već gotove tinkture valerijane ili sami napraviti svoju tinkturu. Ciljajte na omjer 1:4 ili 1:5. Ako je tinktura tog omjera možete uzimati 1 do 1.5 ml, 3 puta dnevno prije jela za odraslu osobu, a duplo manju dozu za djecu. U ovom videu objašnjavam kako napraviti tinkture kod kuće. A ako trebate pomoć oko doziranja ljekovitog bilja ili odabira bilja za vaše zdravstvene probleme, možete mi se javiti putem ovog linka.

Prah/kapsule: Preporučena količina za odraslu osobu je 3 do 4 grama dnevno, znači otprilike 1 g, 3 puta dnevno. Za djecu duplo manje. Prah možete staviti u kapsule, smoothie, dresing ili ga popiti s malo vode. Prah možete napraviti i sami od sušene biljke u mlincu za kavu ili blenderu.

Napomena: Kod nekih ljudi valerijana može imati suprotan učinak i umjesto da smiruje, djeluje kao stimulans. Ti slučajevi su rijeti i ukazuju na ozbiljne probleme sa živčanim sustavom. Valerijana snižava krvni tlak pa osobe koje pate od niskog tlaka ili uzimaju tablete za regulaciju tlaka trebaju biti na oprezu. Također kod prevelikih doza, valerijana može dovesti do jakih glavobolja i mučnine.

Valerijana
Valerijana

Betonika

Ovo je još jedna od mojih dražih biljaka za živčani sustav. Poznata i pod drugim nazivima – klas, betunika, čistac, crvena metvica, gusar, petonika, ranilist, ranjak, bukvica, dok je latinski naziv Stachys officinalis. Ljekoviti dijelovi su listovi i korijen koji se beru tijekom cvatnje. Osim što ima blagodati za živčani sustav, ova biljka obiluje taninima koji pomažu kod vanjskog i unutarnjeg krvarenja, što uključuje i proširene i varikozne vene, hemeroide, modrice i dr. Najčešća primjena betonike je kod bolova, napadaja panike, kroničnog stresa, depresije, neuralgije i loše koncentracije. Također se koristi i kod probavnih problema, pa čak i protiv parazita.

Način konzumacije

Čaj: Okus je malo gorak pa se može piti u kombinaciji sa slatkim korijenom. Za pripremu čaja koristi se 1 jušna žlica na 3 do 4 declilitra vruće vode. Sušeni dijelovi biljke preliju se vrućom vodom i poklopi se. Procijediti kad bude sobne temperature. Piti ujutro i navečer po 1 šalicu i pijuckati kroz dan. Ako se radi u kombinaciji sa slatim korijenom, na 1 jušnu žlicu betonike ide 1/2 čajne žličice slatkog korijena.

Tinktura: Isto kao u slučaju valerijane. Omjer 1:4 ili 1:5, ali se može piti za odrasle 3 do 6 ml dnevno, najbolje podijeliti u 3 uzimanja. Za djecu duplo manja doza. U ovom videu objašnjavam kako napraviti tinkture kod kuće. A ako trebate pomoć oko doziranja ljekovitog bilja ili odabira bilja za vaše zdravstvene probleme, možete mi se javiti putem ovog linka.

Prah: Preporučena količina za odraslu osobu je 3 do 4 grama dnevno, znači otprilike 1 g, 3 puta dnevno. Za djecu duplo manje. Prah možete staviti u kapsule, smoothie, dresing ili ga popiti s malo vode. Prah možete napraviti i sami od sušene biljke u mlincu za kavu ili blenderu.

Napomena: Ne uzimati u trudnoći i za vrijeme dojenja. Osobe koje uzimaju tablete za zgrušavanje krvi trebaju biti na oprezu. Ne konzumirati u periodu 2 tjedna prije operacije. Kod prevelikih doza, betonika dovodi do povraćanja.

Betonika
Betonika

Grozničica

Biljka poznata i pod nazivom crvena konopljuša, latinskog naziva scutellaria lateriflora. Jako je dobra za jačanje živčanog sustava, a još bolja u kombinaciji s valerijanom. Ima svojstva diuretika, laksativa, sedativa, poticanja znojenja i lučenja žuči. Pomaže u stanjima kroničnog stresa, jake anksioznosti, straha, depresije i iscrpljenosti, ali i kod bolnih mesnstruacija i PMS-a. Osim toga pomaže i kod problema s mokraćnim sustavom, posebno bubrezima i mjehurom,  Također se koristi kod spazama mišića i inkontinencije. Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi koji se mogu konzumirati svježi ili se sušiti za čaj i ostale ljekovite pripravke.

Način konzumacije:

Čaj: 1 jušna žlica suhe grozničice na pola litre vode. Sušeni dijelovi biljke preliju se vrućom vodom (oko 80 stpupnjeva) i poklopi se. Procijediti kad bude sobne temperature i piti ujutro i navečer po 1 šalicu i pijuckati kroz dan. U kombinaciji s valerijanom je još bolje. Na pola litre vode 1 čajna žličica valerijane i 1 čajna žličica grozničice. Postupak pripreme i konzumacije je isti.

Tinktura: Omjer 1:4 ili 1:5, ali se može piti za odrasle 2 do 4 ml dnevno, najbolje podijeliti u 3 uzimanja. Za djecu duplo manja doza. Kombinacija tinkture valerijane i grozničice daje još bolje rezultate. U ovom videu objašnjavam kako napraviti tinkture kod kuće. A ako trebate pomoć oko doziranja ljekovitog bilja ili odabira bilja za vaše zdravstvene probleme, možete mi se javiti putem ovog linka

Prah: Preporučena količina za odraslu osobu je 2 do 3 grama dnevno, znači otprilike 1 g, 3 puta dnevno. Za djecu duplo manje. Prah možete staviti u kapsule, smoothie, dresing ili ga popiti s malo vode. Prah možete napraviti i sami od sušene biljke u mlincu za kavu ili blenderu.

Napomena: Oprez kod konzumacije grozničice i tableta za spavanje jer grozničica pojačava njihov učinak. U prevelikim dozama, grozničica dovodi do proljeva i povraćanja.

Grozničica
Grozničica

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: SVI TEKSTOVI I ČLANCI SU NEOBAVEZNI SAVJETI U DOBROJ NAMJERI. KORISTITE IH NA SVOJU ODGOVORNOST I RIZIK. O SVAKOM PITANJU, PRIJEDLOGU ILI INFORMACIJI IZ TEKSTA KONZULTIRAJTE STRUČNU OSOBU ILI LIJEČNIKA.

Podijeli s Drugima
Share on facebook
Share on pinterest
Share on reddit
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp