Niskomasni humus

Sastojci

 • oko 300 g suhog slanutka
 • 1 + 1 decilitar vode
 • 2 do 3 žlice maslinovog ulja
 • 3 do 4 velika češnja češnjaka
 • začini: 2 žličice kurkume, 1 žličica soli, 1/4 žličice mljevenog papra, 1 žličica peršina, 1 žličica dimljene paprike, 1 žličica mljevenog smeđeg kima
 • 1 do 2 žličice sode bikarbone (ako sami kuhate slanutak)

Upute

 1. Stavite suhi slanutak u zdjelu i namačite ga barem 12 h, ali može i duže jer će se kraće kuhati. Kada se voda oboja ili slanutak upije, isperite ga i natočite svježu.
 2. Sljedeči dan stavite kuhati slanutak i kad voda kipi skupite pjenu koja se stvara na rubovima, kad počistite svu pjenu smanjite vatru i dodajte malo po malo sode bikarbone. Novu pjenu ponovno skupite i bacite.
 3. Nakon 20 – 30 provjerite je li slanutak kuhan. Ako je mekan, ocijedite i dodajte pola u multipraktik. Ako nemate multipraktik i blender će poslužiti, ali ćete se malo više namučiti. Ako imate manji multipraktik stavljajte u više dijelova.
 4. U multipraktik dodajte malo vode, češnjak i blendajte. Dok smjesa ne bude homogena dodavajte tople vode i pred kraj dodajte malo maslinovog ulja. Pred kraj dodajte začine i još malo blendajte. Prebacite u posudu.
 5. Dodajte dugi dio slanutka u multipraktik i ponovite postupak, ali bez začina već samo s vodom i uljem. Kad i to bude homogeno prebacite u zdjelu i pomiješajte s prvom smjesom.
 6. Probajte okus i dodajte još začina po ukusu. Poslužite uz svježu salatu, ajvar, zapečene paprike, rajčice, kisele krastavce ili ajvar. Možete ga mazati i na kruh ili bezglutenski kruh te kao dip za povrće.