Zdrava Avokado Salata

Sastojci

  • 1 veliki avokado
  • 3 do 5 rajčica ovisi o veličini ( 3 šalice narezene rajčice)
  • 1/2 ili 1 krastavac ovisi o veličini ( 1 šalica narezanog krastavca)
  • 1 paprika ( 1 šalica narezane paprike) ili 10-ak rotkvica
  • 1 glavica luka, veličina po ukusu
  • Po želji dodati salatu/rikolu/matovilac/potočarku itd.
  • Začini maslinovim ili bučinim uljem po ukusu, svaki svježi začin dobro će doći i za ukus i za dravlje npr. svježi listovi peršina, ružmarina, bosiljka itd.

Upute

  1. Operite povrće i narežite na manje komade. Ubacite u veliku zdjelu.
  2. Prepolovite avokado na pola. Izvadite košticu i nožem lagano napravite mrežu na obje polovice. Žlicom uz koru odvojite koru od mesa avokada i stvaite u zdjelu. Po potrebi rukama razdvojite veće komade.
  3. Sve zajedno pomiješajte i začinite uljem i svježim začinima.

Dobar tek!

Više inspiracije za sirova jela potražite ovdje.

Zanimljivosti Avokado

Avokado sadrži 20 različitih vitamina i minerala koje unaprjeđuju zdravlje pojedinaca. Stotinu grama ploda zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom K koji je potreban za sintezu bjelančevina što sudjeluju u procesu zgrušnjavanje krvi. On uključuje i značajan izvor vitamina C, folata, te kalija koji su važni za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava.

Dobar izvor prehrambenih vlakana koji pojačavaju volumen stolice i tako potiče uravnotežuje probavnog sustava. Uz to sadrži moćni antioksidant lutein kojeg su studije povezale s dobrim vidom. Točnije, lutein sprječava makularnu degeneraciju oka. Sadrži i snažan antioksidant koji neutralizira slobodne radikale koji oštećuju stanice i ubrzavaju proces starenja.

Avokado je bogat izvor vitamina E koji obnavlja stanice, održava elasticitet kože, pomlađuje njenu strukturu, te čini kosu zdravijom. Ne samo da ga možete jesti, već i njime mazati lice i kosu. Ne čudi što je sastojak brojnih kozmetičkih preparata za uljepšavanje. Osim toga vitamin E potiče proizvodnju spolnih hormona koji održavaju seksualno raspoloženje i želju. Avokado također sadrži visoke razine kalija i vitamin B6, koji su bitni za proizvodnju spolnih hormona.

Izvor: Knjiga “Kako ne Umrijeti” / Nutritional Facts